Ärrvävnad
Titel: Ärrvävnad
Författare: Maud Deckmar
Förlag: Deckmar & Jejlid förlag
År: 2009
Ärrvävnad
Maud Deckmar berättar i sin bok Ärrvävnad om sin livsresa från kamp till läkedom. Hur kampen till slut inte blev den enda rubriken för hennes liv utan där hon nu kan välja glädjen. För en kamp har det varit att vara förälder till Fred. Kamp för att Fred ska få sina behov tillgodosedda och för att leva ett meningsfullt liv. Men också en kamp därhemma med utbrott och våld på grund av att hans diagnoser; autism och intellektuell funktionsnedsättning ofta varit svåra att hantera. Om Freds uppväxt skriver Maud i “Freds bok”. Ärrvävnad handlar mest om Mauds egna upplevelser om när Fred blir vuxen och flyttar hemifrån och hur det var för henne att vänja sig vid en ny livstillvaro. Att vara förälder till ett vuxet barn som på ett sätt aldrig blir “vuxet” är en sämre uppkrattad stig än då det vuxna barnet själv driver sin självständighet. Maud låter oss följa med på sin resa och hur hon banar sin egen väg. Berättelsen väjer inte för de svåra utmaningarna som finns och frågorna och osäkerheten kring framtiden som med säkerhet alltid kommer att finnas kvar.
Konkreta situationer och dilemman i Freds vuxenliv målas upp där författaren tar sig tid att se händelser från olika perspektiv. Med ödmjuk inställning ger hon förslag på alternativa förhållningssätt och lösningar där det annars ibland blir konflikter mellan anhöriga och personal.
Trots skildringarna av svåra situationer omgärdas läsningen av värme, kärlek, ödmjukhet och den acceptans Maud besitter. Boken är känslosam och kan säkert ge stor igenkänning och hopp till föräldrar som har det på liknande sätt. Ärrvävnad läses även mycket väl av personal inom LSSverksamheter då den ger en stor förståelse om hur det kan vara för anhöriga vilket ger kunskap om hur anhörigperspektivet kan utvecklas i verksamheten.
Trots sina 14 år på nacken, är boken lika aktuell då som nu.
Maria Ahlqvist/Nka
Senast uppdaterad 2023-08-22 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Paul Svensson