Vad är ett anhörigperspektiv?
Den enskilde, i det här fallet personen med flerfunktionsnedsättning, är den som på något sätt tar emot vård och stöd. Anhöriga är de som lever bredvid och har en relation till personen.
Att arbeta med ett anhörigperspektiv innebär att verksamheter, professionella och beslutsfattare inte enbart riktar sin uppmärksamhet mot den enskilde, utan också ser och uppmärksammar de personer som finns runt omkring – de anhöriga. Det handlar om att förstå att den enskildes livssituation är tätt sammanvävd med de anhörigas, och att förändringar eller insatser som påverkar den enskilde också får konsekvenser för de anhöriga.
Ett anhörigperspektiv kan liknas vid ett systemiskt synsätt, där man ser individen som en del av ett större sammanhang – en familj, en vänkrets eller ett nätverk. Alla i det här systemet påverkar varandra. Om den enskilde mår bra, skapar det en positiv inverkan även på de anhöriga. Omvänt kan en ansträngd situation, exempelvis brist på rätt stöd eller avlastning, påverka hela familjens välbefinnande negativt.
Att ha ett anhörigperspektiv innebär också att verksamheter aktivt tar reda på och tillgodoser de anhörigas egna behov, som har uppstått just i rollen som anhörig.
När en person med flerfunktionsnedsättning blir vuxen kan ett anhörigperspektiv betyda att ge kunskap och information till de anhöriga, att anhöriga ges möjlighet till delaktighet i planering av övergången till vuxenlivet, att skapa trygghet genom tydlighet, att ta tillvara anhörigas erfarenheter samt att ge stöd och vägledning i den förändrade anhörigrollen.
/Anhörigas Riksförbund
Senast uppdaterad 2025-04-10 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson