Överklagan av beslut

Om du inte är nöjd med ett beslut kan du överklaga det. Det kan vara hela beslutet eller en del av det som har gått dig emot. Du riskerar inte att bli av med det som du redan fått beviljat om du överklagar en del av beslutet, till exempel att du tycker att Försäkringskassan borde ha beviljat fler timmar i assistansersättning. Det är i detta skede du har möjlighet att påverka det i beslutet som går dig emot. När överklagandetiden har gått ut har beslutet ”vunnit laga kraft”, och om det är något ytterligare som du vill ansöka om eller ändra i beslutet efter att överklagandetiden har gått ut behöver du ansöka på nytt.

När du mottagit ett beslut om en insats eller ersättning har du tre veckor på dig att överklaga beslutet. Om myndigheten använder sig av förenklad delgivning kan tiden vara något längre på grund av postgången, detta framgår av beslutet. En överklagan ska lämnas in till den myndighet som fattat beslutet. Myndigheten kommer då att kontrollera att överklagan kommit in i rätt tid och sedan skicka överklagan till domstolen.

Tidsbegränsning av LSS-beslut

Idag är det vanligt att kommuner väljer att begränsa beslut enligt LSS att gälla under en viss tidsperiod, till exempel ett år. Detta kan gälla alla typer av insatser, även beslut om LSS-bostad. Det är viktigt att vara uppmärksam på om beslutet har en tidsbegränsning direkt när man mottagit detta. Dels då det endast är möjligt att överklaga beslutet tre veckor efter att beslutet är mottaget och dels då man behöver söka insatsen på nytt några månader innan beslutet går ut.

Även om insatsen har beviljats i sin helhet kan man överklaga delen gällande tidsbegränsning. Detta då det är något som går den enskilde emot. Kommunen är skyldig att motivera varför beslutet tidsbegränsats. Att överklaga ett beslut om tidsbegränsning påverkar inte den insats som redan blivit beviljad, man överklagar endast delen om tidsbegränsning.

Justitieombudsmannen, JO, har i beslut 4207-2000 sagt att det är fel att en kommun principmässigt tidsbegränsar beslut enligt LSS utan att detta bör prövas i det individuella fallet. JO säger också att det inte är befogat att tidsbegränsa beslut om boende enligt LSS då behovet inte kan anses förändras inom en överskådlig tid.

Hjälp med överklagan

Kommunen har en serviceskyldighet att hjälpa till att upprätta en överklagan om den enskilde önskar det. Då kontaktar man sin LSS-handläggare.

Många vill ha utomstående hjälp för att argumentera emot myndighetens beslut. Många assistansbolag har anställda jurister som kan hjälpa till. För övriga insatser finns oftast inte juristhjälp. Rådgivning enligt rättshjälpslagen ger endast rätt till 2 timmars rådgivning, vilket kan vara svårt att få att räcka till i en rättsprocess.  

Det kan också finnas rättsskydd i din försäkring som kan täcka juridisk rådgivning i vissa fall. Kontakta ditt försäkringsbolag för att få reda på vad som gäller i ditt fall. Om man kontaktar en jurist är det viktigt att säkerställa att denna har kunskap om funktionsrätt.

Mer information

Läs mer om rättshjälp på Sveriges Domstolars webbplats

Funktionsrättsbyrån kan ge rådgivning i ärenden för vuxna personer med funktionsnedsättning. De kan inte gå in som ombud i rättsprocesser men kan ge vägledning och informera om rättigheter.
Läs mer på www.funktionsrattsbyran.se

Senast uppdaterad 2025-03-21 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson