Avtal
Inför vuxenlivet är det många avtal som kan behöva skrivas under. Det är allt från hyresavtal, avtal om telefonabbonemang, försäkringar, inköp och genomförandeplaner. För en person med flerfunktionsnedsättning blir det gode mannens uppgift att bistå med detta. Därför är det bra om ansökan om god man sker innan personen fyllt 18 år, så att gode mannen kan bistå huvudmannen med avtalsskrivningar när vårdnadshavaren inte längre är behörig att göra detta.
En god man är behörig att teckna avtal för huvudmannen. Som huvudregel styrs en god mans behörighet av huvudmannens samtycke. För en person som enligt läkarintyg inte förstår vad saken gäller är gode mannen behörig att teckna avtal såsom hen anser är personens bästa. Avtal om fastighetsförsäljning eller arvskifte måste dock godkännas av överförmyndaren.
Uppdragsavtal med anordnare av personlig assistans är det också gode mannen som skriver under.
Avtal kring boende
Oavsett om den enskilde bor i en hyresrätt med personliga assistenter eller i en LSS-bostad, gäller allmänna hyresrättsliga regler i vad som brukar kallas ”hyreslagen” i 12 kapitlet Jordabalken(1970:994).
Det är viktigt att tänka på vad som står i avtalet redan när kontraktet skrivs. Vid hyreskontrakt i LSS-bostad är det till exempel vanligt att kommunen försöker förhandla bort besittningsrätten. Egentligen måste ett sådant avtal godkännas av hyresnämnden men många gånger förbises detta. Om den enskilde inte längre har rätt till LSS-bostad enligt beslut från kommunen kan dock hyreskontraktet sägas upp.
Sedan en dom i dåvarande Regeringsrätten (numera högsta förvaltningsdomstolen) kan kommunerna ta ut marknadsmässiga hyror och även hyra för gemensamhetsutrymmena i bostaden (RÅ 2005 ref. 28). Detta medför att hyrorna i LSS-bostäder ofta blir höga och inte alltid fullt ut kompenseras av maxtaket på bostadstillägget.
Om personen bor i en hyresrätt med personlig assistans kan ofta ett extra rum behövas för assistenterna, vilket medför en högre hyreskostnad för den enskilde. Det är därför vanligt att avtal skrivs med assistansanordnaren som hyr ett av rummen till assistenterna. Detta bekostas av assistansersättningen. Det är den gode mannen som skriver under ett sådant avtal.
För en person som bor kvar i föräldrahemmet och har personlig assistans, kan denne bidra med kostnader för hyra och mat. Det är dock viktigt att tänka på att skriva ett avtal om hyra och vilka kostnader det vuxna barnet ska betala. Det behövs bland annat till redovisningen till överförmyndaren för att styrka kostnaden. Med hjälp av Konsumentverkets kalkyl för skäliga levnadskostnader kan det räknas ut vad personen kan betala.
Senast uppdaterad 2025-03-21 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson