Fast vårdkontakt
Begreppet Fast vårdkontakt innebär att en person med omfattande vård- och omsorgsbehov får en utsedd personal inom hälso- och sjukvården som har ett särskilt ansvar för att samordna och underlätta vården. För personer med flerfunktionsnedsättning, som ofta har komplexa medicinska och omvårdnadsbehov och behöver stöd från flera olika vårdaktörer, kan en fast vårdkontakt vara särskilt viktig.
Enligt hälso- och sjukvårdsförordningen (2017:80) och patientlagen (2014:821) ska en fast vårdkontakt tillgodose en patients behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet.
En fast vårdkontakt ska vara en tydlig kontaktperson inom hälso- och sjukvården som kan hjälpa till att samordna insatser från olika vårdgivare, till exempel specialistvård, habilitering och primärvård. Hen ska se till att patientens behov och önskemål beaktas i vårdplaneringen och underlätta kommunikationen mellan patient, anhöriga och vårdpersonal.
En fast vårdkontakt kan vara:
- En sjuksköterska på vårdcentralen eller i kommunen.
- En läkare, exempelvis inom primärvården.
- En annan vårdpersonal, beroende på patientens behov och var ansvaret för vården ligger. Patienten, anhöriga eller vårdpersonal kan be om att en sådan utses, vanligtvis genom kontakt med vårdcentralen, kommunen eller habiliteringen.
Mer information
Fasta kontakter i vård och omsorg – 1177
Socialstyrelsens informationsbroschyr om fast vårdkontakt
Socialstyrelsens nationella vägledning om fast vårdkontakt och samordnad individuell plan
Senast uppdaterad 2025-04-10 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson