Utgifter
Skatt
Sjuk- och aktivitetsersättning är skattepliktiga inkomster. Skatten dras automatiskt.
Läkemedel
Kostnader för läkemedel upp till högkostnadsskyddet.
Sjukvård
Kostnader för besök inom hälso- och sjukvården upp till högkostnadsskyddet.
Tandvård
Tandvårdskostnader för personer som tillhör LSS ingår i högkostnadsskyddet för sjukvård.
Resor till och från daglig verksamhet
Av ett avgörande i dåvarande Regeringsrätten år 1996 framgår att resor till och från daglig verksamhet inte ingår i insatsen 9 § 10 LSS och därför finns det ingen skyldighet för kommunen att erbjuda kostnadsfria resor. Vissa kommuner erbjuder dock kostnadsfria resor till och från daglig verksamhet.
Färdtjänst
I 11 § i färdtjänstlagen står det att kommunerna bestämmer hur stor kostnaden ska vara för färdtjänst. Det ser därför väldigt olika ut från kommun till kommun vad det kostar att resa med färdtjänst. Många kommuner har infört ett högkostnadsskydd.
Kommunal sjukvård och hemsjukvård
Avgifter för omsorg i bostad med särskild service enligt LSS får inte tas ut. Däremot får avgift tas för hemsjukvård för de som bor i en LSS-bostad, då det sker enligt Hälso- och sjukvårdslagen. Det är kommunen som är ytterst sjukvårdsansvarig för de som bor i en LSS-bostad (se 18 § HSL). Det är den medicinskt ansvariga sjuksköterskan (MAS) som ansvarar för att det finns rutiner för kontakt med läkare.
Personer som har flerfunktionsnedsättningar kan behöva regelbunden sjukvård och långvarig sjukvård. Eftersom det kan vara svårt att ta sig till vårdcentralen för vård, kan de därför bli hänvisade till den avgiftsbelagda kommunala sjukvård som erbjuds. Den kostnad som uppkommer till följd av hemsjukvården ryms inte inom sjukvårdens högkostnadsskydd. I stället ingår kostnaderna högkostnadsskyddet för omsorgsavgifter enligt socialtjänstlagen.
Läs mer om patientavgifter och högkostnadsskydd på 1177
Försäkringar
När personen flyttar till eget boende är det viktigt att komma ihåg att en hemförsäkring behövs. Detta gäller oavsett om personen har en lägenhet med personliga assistenter eller om hen bor i en LSS-bostad. Försäkringen tecknas på den enskilde med stöd av god man som kan skriva under avtalet.
Många barnförsäkringar övergår i en sjuk- och olycksfallsförsäkring när barnet blivit vuxet. Kontakta försäkringsbolaget för mer information.
Om personen med flerfunktionsnedsättning söker sjuk- och olycksfallsförsäkring som vuxen kan denna ofta bli nekad försäkringen eller få en försäkring med förbehåll.
En del försäkringsbolag har specifika försäkringar som vänder sig till personer med funktionsnedsättning.
Konsumentverkets skäliga kostnader
Konsumentverket tar varje år fram en kalkyl med vad som anses vara skäliga levnadskostnader för varje ålderskategori. Konsumentverket gör alltså uppskattningar av vad det kostar att leva i Sverige, men tar inte upp kostnader som hyra, läkemedel eller tandvård då de är väldigt individuella. Kalkylen kan vara ett bra hjälpmedel när man gör upp en budget inför att personen med flerfunktionsnedsättning ska bli vuxen.
Senast uppdaterad 2025-03-21 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson