Bostadstillägg

Statligt bostadstillägg

Man kan få bostadstillägg från Försäkringskassan om man har sjuk- eller aktivitetsersättning. Hur mycket man får är beroende på hur hög hyra/boendekostnad man har och hur mycket man har i inkomst eller tillgångar. 

Bostadstillägget påverkas om personen har tillgångar på över 100 000 kronor. 15 % av tillgångar över 100 000 kronor räknas med som personens årsinkomst vilket i sin tur påverkar storleken på bostadstillägget.

Tillgångar som räknas med är:

  • privat bostadsfastighet och bostadsrätt som inte är den bostad man bor i
  • 80 % av kursen för aktier, fondandelar och övriga värdepapper
  • kontanter och tillgångar på bankkonto
  • kapitalförsäkringar
  • fordran i pengar
  • Inkomst av kapital drar också ner bostadstillägget.

Även arv eller gåva kan påverka bostadstillägget.

Om det uppstår förändringar i boendesituationen eller om personen har fått andra inkomster är det viktigt att anmäla detta till Försäkringskassan för att inte riskera att bli återbetalningsskyldig.

Läs mer om bostadstillägg på Försäkringskassans webbplats

Kommunalt bostadstillägg

Flera kommuner i Sverige har infört ett kommunalt bostadstillägg, som ett extra tillägg utöver det statliga bostadstillägget, framför allt för de som bor i en LSS-bostad. Kontakta din handläggare för att se om just din kommun har ett kommunalt bostadstillägg.

I en enkät inom ramen för utredningen ”Boende på (o)lika villkor- merkostnader i boende med särskild service enligt LSS, SOU 2021:14” uppgav 21 kommuner att de har ett kommunalt bostadstillägg. Det var 174 av Sveriges 290 kommuner som besvarade enkäten.

Senast uppdaterad 2025-04-03 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson