BarnsBeste – Norges kompetenscentrum för barn som anhöriga

Bild på Gunder Christophersen

Gunder Christophersen är webbredaktör på Nka:s systerorganisation i Norge: BarnsBeste, Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende.
– Vi ser att det som görs i Sverige är väldigt grundligt och ordentligt med goda relationer till Socialstyrelsen och till dem som bestämmer, säger han. I Norge är det mycket fokus på det praktiska. Hur ska vi prata med barn, vad ska man säga och vem ska göra det?

Den norska lagen om barn som anhöriga kom till ungefär samtidigt som den svenska och ser i princip likadan ut.

– Vi ska följa upp barn till föräldrar med problem, säger Gunder Christophersen. Friska barn till sjuka föräldrar ska fortsätta vara friska!

Den svenska lagen har ett tillägg om barn som anhöriga till en förälder som plötsligt avlider, det har inte den norska. Men den norska lagen har en bestämmelse som innebär att vården ska ha barnansvarig personal, eller barnombud, som ska främja och koordinera uppföljningen av minderåriga barn.

Tydliga riktlinjer

I Norge finns det fyra hälsoregioner. BarnsBeste arbetar mot dem allihop och målet är att barn som anhöriga ska få samma bemötande oavsett var i Norge de bor.

– För att komma bort från att man är beroende av eldsjälarna när man kommer till sjukhuset, bestämde regeringen att vi måste ha ett bemötande som ser likadant ut överallt, säger Gunder Christophersen. I Norge jobbar vi också med tydliga system, med förankring hos verksamhetschefer, mot politiker och vi är noga med journalkrav – det ska stå om patienterna har barn och familj.

Forskning och nätverk

Nätverksverksamhet är viktigt på BarnsBeste. Ett forskarnätverk med 75 forskare är knutet till BarnsBeste. Och genom ett annat nationellt nätverk kan de koordinatorer som representerar barnombuden i de fyra hälsoregionerna hålla kontakten. Här kan de mötas och diskutera hur de bäst ska kunna främja arbetet med barn och dra lärdom av varandras erfarenheter.

Det finns också andra nätverk, som kan handla om Parkinssons, cancer eller MS. Och så finns det nätverk för minoritetsfamiljer.

– Det är inte lätt för barn att behöva tolka när ens mamma får en cancerdiagnos till exempel, säger Gunder Christophersen.

Webbsidan

Själva webbsidan BarnsBeste är uppbyggd som en nyhetssajt med både nationella och internationella artiklar. Enligt Gunder Christophersen är det viktigt att hålla sig ajour med vad som händer internationellt inom området Barn som anhöriga. Utöver nyheterna finns avdelningarna läsa, lära, leda och fråga.

– Vi har också gjort böcker och filmer av olika slag, säger Gunder Christophersen och exemplifierar med boken Pappan min är syk i tankerne sine som vänder sig till små barn som har föräldrar med psykisk ohälsa.

Nationell webbutbildning

BarnsBeste arbetar också med en webbutbildning i fyra delar. Varje del inleds med berättelsen om Line, sex år. En familjeterapeut vägleder sedan genom materialet som vänder sig till hälsopersonal, läkare och olika yrkesgrupper inom vården. Utbildningen vill lära ut hur man ska känna igen barn i behov av stöd, vad de behöver och hur vårdpersonalen kan hjälpa dem.

Rådgivning och samtalsstöd

Kompetenscentret jobbar med rådgivning till yrkespersoner, men också till barn, unga och föräldrar. De har en interaktiv nätsida där man kan ställa frågor och en sida som heter Hva nå som vänder sig till den friska föräldern i familjen. Tanken är att ge stöd åt hela familjen.

Snakketöjet eller A way with words är ett verktyg som lär ut hur man pratar med barn. Här ges olika råd till olika vuxna: Hur hälsopersonal kan prata med föräldrar och hur de kan tala med barn och hur andra vuxna, som till exempel fritidsledare eller skolpersonal kan samtala med barn.

– Och så har vi delat in samtalsråden i olika åldersgrupper, säger Gunder Christophersen.

Nordiskt samarbete

BarnsBeste, Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende och Nationellt kompetenscentrum anhöriga samarbetar i olika former. Man har till exempel gemensamma konferenser och lånar gärna filmer och annat material av varandra.

– Vi har inspirerat varandra, säger Gunder Christophersen. Forskarnätverket i Sverige utvecklades till exempel efter vår modell och vi försöker nu lära oss att förankra vår satsning med Helsedirektoratet och departementet på samma sätt som man gör i Sverige.

BarnsBeste har också tagit på sig uppgiften att vara en brobyggare mellan Norge, Sverige och Danmark.

– Tillsammans med svenskarna ser det ut som att vi nu har klarat av att påverka danskarna att också stifta en lag och det är ju bra! säger han.

Läs mer på BarnsBestes egen hemsida: www.barnsbeste.no

Text: Helena Isaksson Baeck
Foto: Gun Hjortryd
Texten publicerades 2014.

Senast uppdaterad 2022-06-30 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson