Almedalsveckan 2013: Samtal om anhörigas inflytande i psykiatrisk vård i Almedalen

Under tisdagen höll Nka i ytterligare ett seminarium som handlade om stöd och inflytande inom psykiatrisk vård, " Om anhöriga inte fanns... - stöd och inflytande inom psykiatrisk vård" löd rubriken. Medverkade gjorde Anki Sandberg samordnare för NSPH (Nationell samverkan för psykisk hälsa), Kerstin Evelius, ämnessakkunnig, PRIO-samordningen vid Socialdepartementet samt Mats Ewertzon som är forskare och möjliggörare på Nka. Moderator under seminariet var Lennart Magnusson som är verksamhetschef på Nka.

Anki Sandberg inledde seminariet med att förklara att när vi talar om anhöriga kan det ibland kännas som om vi talar om hela det svenska folket då det är så många som berörs. Nästan alla har någon anhörig som på något sätt är sjuk eller har andra hälsoproblem, vidden av begreppet är minst sagt omfattande.

Hon ville uppmärksamma att vården ofta har ett väldigt fokus på individer vilket medför att den ibland brister i att se problemen ur ett familjeperspektiv. Hon efterlyser att vården oftare ska se till hela familjesystemet då anhöriga behöver räknas med och bli sedda. Skillnaderna mellan olika kommuner och landsting är för stora.

Anki Sandberg berättade vidare om att vara anhörig är ingenting som man väljer så de som är anhöriga har många gånger inte den kunskap som de vill eller behöver ha. Det behövs mer information. Avslutningsvis lade hon stor vikt vid att anhörigstöd inte kan göras utifrån en mall som skall passa alla, olika individer har olika behov och önskemål vilket innebär att anhörigstöd behöver vara individuellt, dynamiskt och flexibelt.

Näst på tur var Kerstin Evelius från PRIO. PRIO är regeringens satsning på förbättring och utvecklingsarbete inom psykiatrin. Även hon poängterade vikten av att ha en oerhört bred katalog när det gäller anhörigstöd då det helt enkelt finns väldigt många anhöriga och en stor andel av dem har olika behov och önskemål som bör uppfyllas. Kerstin Evelius berättade att vi är relativt dåligt utrustade för att kunna ge bra anhörigstöd. På statlig nivå är det skapandet av lagar som är det främsta verktyget och dessa lagar kan ibland bli tandlösa vilket medför att lagarna kan komma att fungera mer som rekommendationer menar hon. Det som socialdepartementet och PRIO bör arbeta med enligt Kerstin är att skapa förutsättningar för att öka kunskapen till exempel genom kompetenscentrum såsom Nka eller genom utbildningsinsatser.

En annan aspekt som hon berörde var att anhöriga bör bemötas och identifieras betydligt oftare än i dagsläget. En viktig del av att kunna identifiera och bemöta anhöriga är att vi, enligt Kerstin, måste kunna prata om psykisk ohälsa utan att det ska vara problematiskt eller skamfullt. Hon hoppas att vi i framtiden skall kunna tala mer fritt om psykisk ohälsa på samma sätt som vi kan tala om fysisk ohälsa.

Mats Ewertzon som till vardags är lektor på Ersta Sköndal Högskola arbetar i dagsläget även som forskare och möjliggörare på Nka. Under hans forskningsuppdrag åt Nka arbetar han med kunskapssammanställningar när det gäller stödjande insatser riktade mot anhöriga till vuxna individer med psykisk ohälsa. Mats berättade att han i sin roll som möjliggörare arbetar med blandade lärande nätverk där man arbetar med just stödjande insatser riktade mot anhöriga till individer med psykisk ohälsa. Mats talade om att det inte bara är anhöriga som ingår i dessa nätverk, där finns även personal från vård och omsorg samt politiker och chefer. I de blandade lärande nätverken skapas ett forum där dessa parter kan träffas och utbyta erfarenheter på lokal nivå men där finns också möjlighet för parterna att ta reda på vilket anhörigstöd som finns tillgängligt i deras kommun. Målet är att skapa en grund för och genomföra utvecklingsarbete inom området. Nka:s roll i dessa nätverk är att leda arbetet med att samordna arbetet mellan de olika blandade lärande nätverken runt om i landet och stimulera till samtal och utveckling genom att ta upp relevanta frågeställningar. Från de olika nätverken sammanställs diskussionerna och tankeutbytet av Nka. Sedan utgör dessa samanställningar grunden för inspirationsmaterial.

Efter en informativ och tankeväckande timme avslutades seminariet med en frågestund där åhörarna fick komma till tals. De som närvarade på seminariet fick säkerligen både ett och annat att tänka på men om det inte var nog fick samtliga med sig en näve informationsblad och broschyrer att begrunda vid ett senare tillfälle. Ett kompetenscentrum skall ju trots allt upplysa om ämnet i fråga och Nka:s seminarium " Om anhöriga inte fanns... - stöd och inflytande inom psykiatrisk vård" snålade inte på upplysningarna.

Text: Richard Ilett, Nka

Senast uppdaterad 2021-11-05 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson