Bland Krigor och Harsyra

Författare: Inger E. Anell och Lovisa Anell
Förlag: Recito Förlag

Boken med titeln Bland Krigor och Harsyra handlar om Ingers dotter Lena. Lena föddes med flera funktionsnedsättningar och skildes direkt efter födseln från sina föräldrar och placerades för observation på en annan avdelning.

Mamma Ingers uppgift blev att pumpa ut bröstmjölk som sköterskorna sedan skedmatade Lena med eftersom hennes sugreflex var svag. Man visste inte bättre på den här tiden. Betydelsen av den tidiga anknytningen var fortfarande okänd.

Inger beskriver hur de som föräldrar hölls utanför omvårdnaden av sin dotter under hela sjukhusvistelsen för att sedan skickas hem utan stöd förutom några återbesök hos en barnläkare som förvisso upplevdes bra. På egen hand fick de sedan försöka skapa fungerande rutiner kring sin lilla dotter med allt vad det innebar kring att försöka få i den lilla mat, att byta blöjor med skenor som sitter i vägen osv.

Inger skriver: "Ihop med alla sysslor fanns hela tiden den obeskrivliga sorgen över att ha förlorat det vi drömt om. Vi hade mist det barn vi fantiserat om under många år och fått ett barn som vi hade svårt att klara av. Hur skulle det nu bli med allt?"

Men det blir bra. Vi får följa Lena under hennes uppväxt. Hur hon utvecklas och alla framsteg hon gör. En glädjedag är när hon lär sig gå när hon är två år och 10 månader. Vidare beskriver Inger bland annat Lenas skolgång, kampen för rättigheter och samhällsstöd samt Lenas vuxenliv efter avslutad skolgång.

Lena fick såsmåningom också en lillasyster som heter Lovisa och som är medskribent och skriver två läsvärda kapitel i boken som handlar om syskonskapet. Lena har myntat bokens titel Bland Krigor och Harsyra. Är du nyfiken på vad hon menar? Läs då denna fantastiska bok som innehåller så mycket på sina knappt 80 sidor.

Anette Ljungkvist

Senast uppdaterad 2021-07-07 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson