Ny undersökning visar att NPF-anhöriga drar tungt lass

Mamma tittar ut genom fönstret

Illustration: AI

Nästan hälften av anhöriga till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) lider av utmattningssyndrom, enligt en ny enkät från Riksförbundet Attention

Av de svarande uppgav åtta av tio att deras arbetsliv påverkats negativt, vilket i värsta fall har lett till sjukskrivning eller avslut av anställning. Ordförande Anki Sandberg betonar att situationen för anhöriga bör betraktas som en folkhälsofråga och framhäver behovet av ett jämställdhetsperspektiv då kvinnor oftare står för det tunga ansvaret.

Attentions undersökning pekar på att anhöriga till personer med NPF tar ett betydande ansvar för sina närståendes vård och stöd. Majoriteten av de tillfrågade anhöriga, som huvudsakligen utgörs av kvinnor, är alltid eller ofta oroliga för sina närstående. Den personliga uppoffringen är hög, med åtta av tio som upplever stress och hälften som lider av sömnsvårigheter eller nedstämdhet.

Speciellt utmanande är anhörigskapet för föräldrar med egen NPF-diagnos, där 71 procent lider av utmattningssyndrom. För dessa anhöriga är frustrationen över bristen på möjlighet att påverka situationen påtaglig och påverkar både deras fysiska och psykiska hälsa.

Enkäten avslöjar också att anhörigskapet påverkar relationer utanför familjen, där många väljer att prioritera bort socialt umgänge på grund av bristande energi eller förståelse från omgivningen.

Anki Sandberg understryker att det nu är dags för samhället att agera för att avlasta anhöriga. Det krävs både att säkerställa att de får det stöd de behöver samt att riktade insatser erbjuds för att underlätta deras situation.

Läs mer om undersökningen på Riksförbundet Attentions webbplats

Riksförbundet Attention

Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som adhd, autism, språkstörning och Tourettes syndrom.

Webbplats:  Riksförbundet Attention

Senast uppdaterad 2024-03-12 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson