Nordisk utblick: Danmark

Danska sjuksköterskan och docenten Ellen Boldrup Tingleff

–Det behövs mer kunskap bland vårdpersonal om anhörigas roll i behandlingsförloppet och anhörigas betydelse för patientens tillfrisknande. Samtidigt behöver arbetsgivaren ge vårdpersonalen möjlighet att samarbeta med anhöriga - det kräver både tid och kompetensutveckling. Det säger den danska sjuksköterskan och docenten Ellen Boldrup Tingleff, som genomfört en rad studier om anhörigas delaktighet inom vuxenpsykiatrin i Danmark.

Ellen Boldrup Tingleff är verksam som forskare på psykiatriska avdelningen, Middelfart vid Region Syddanmark. Hon är även lektor vid rättspsykiatriska forskningsenheten Middelfart vid Institut for Regional sundhetsforskning, Syddansk Universitet. I sitt arbete fokuserar hon på att utveckla den psykiatriska omvårdnaden i Danmark. Det kan till exempel handla om kunskapsutveckling och implementering av psykiatriska vårdprogram på lokal nivå, utbildning av studenter och vårdpersonal, samt utveckling av stödet till anhöriga.

–Inom psykiatrin finns ett flertal interventioner för involvering av anhöriga, eftersom forskning visat att anhörigas medverkan är kopplat till ett bättre behandlingsresultat, till exempel när det gäller följsamhet till medicinering, förebyggande av återfall och minskad tid på sjukhus, berättar Ellen Boldrup Tingleff. Men, fortsätter hon, i praktiken vet inte vårdpersonalen alltid hur denna involvering ska gå till. Ofta upplevs samarbetet med anhöriga som krångligt och tidskrävande.

Läs hela reportaget här!

Senast uppdaterad 2024-04-09 av HelenaI, ansvarig utgivare Lennart Magnusson