I ny narkotikautredning föreslås ökat fokus på anhöriga

Bild från utredning

Vi kan bättre! SOU 2023:62

Vi kan bättre! är namnet på Statens offentliga utredning om narkotikapolitiken. I den uppmanas regeringen bland annat att ge Nka ett särskilt uppdrag att arbeta med kunskap kring anhöriga till personer med skadligt bruk eller beroende och/eller samsjuklighet.

I sitt slutbetänkande föreslår Narkotikautredningen att anhörigas roll ska uppmärksammas. Regeringen uppmanas att ge Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) ett särskilt uppdrag att bygga upp kunskap om anhöriga till personer med skadligt bruk eller beroende och/eller samsjuklighet. Utredningen anser också att en nationell stödlinje för bland annat anhöriga bör inrättas.

Dessutom menar utredarna att socialtjänstens ansvar skulle kunna tydliggöras när det gäller stöd till anhöriga som har närstående med skadligt bruk eller beroende av narkotika.

Ett tilläggsdirektiv föreslås också i den pågående utredningen Ett stärkt stöd till anhöriga till långvarigt eller allvarligt sjuka (Dir. 2023:77). Det handlar om att överväga om patientlagen (2014:821) kan ändras så att hälso- och sjukvården blir skyldig att erbjuda utbildning till enskilda och anhöriga om bland annat beroendesjukdomar. Socialtjänstlagen föreslås också kompletteras med en bestämmelse om att ett barns behov av information särskilt ska beaktas om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet bor varaktigt med, är en person med skadligt bruk eller beroende och/eller samsjuklighet.

Läs mer om utredningen på Regeringskansliets hemsida

Senast uppdaterad 2023-10-30 av HelenaI, ansvarig utgivare Lennart Magnusson