Varför opratat.se

När barn med funktionsnedsättning och deras familjer skyddar varandra från att bli ledsna, oroliga och arga pratar de inte om det som är svårt eller jobbigt. Barn läser av föräldrars osäkerhet, men förstår inte varför föräldern beter sig konstigt. I brist på samtal försöker barnet gissa sig till vad föräldern tänker på – och skapar sig sina egna förklaringar. Förklaringar som kan vara värre än verkligheten.

Därför är det viktigt att prata med varandra. Med filmerna, berättelserna, barnböckerna och spelen som finns på opratat.se kan barn och vuxna upptäcka att de tänker och känner på liknade sätt i en och samma situation. De är inte ensamma. Att känna igen sig kan göra att man vågar prata mer om sådant man kanske inte brukar prata om.

Barn förstår och kan betydligt mer än vad vuxna inser och barn är experter på att vara barn idag. Men barn behöver samtidigt hjälp och vägledning av sina föräldrar.

Så här säger Hampus, 10 år: "Man ska få ut det man har inom sig. Annars gör det ont i magen." Och Tuva, 8 år: "Ibland tror jag att mina föräldrar bråkar för att jag är jobbig. Men det behöver ju inte vara så. Ibland är det ju bara något som man inbillar sig."

Barnen som varit med och tagit fram opratat.se återkommer till att de vill veta hur det är – och att de vill prata.

Pil som länkar till förgående avsnitt Pil som länkar till nästa avsnitt

Senast uppdaterad 2020-12-07 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson