Vad finns det för alternativ till personlig assistans

Fråga: Efter att ha fått avslag på vår ansökan om personlig assistans undrar jag nu vad som finns för alternativ. Har en 16-årig son med autism, adhd, lindrig utv störning o språkstörning. Han har svårt för miljöombyte o personalomsättning. Fungerar allra bäst hemma. Tidigare har vi löst skollov genom att pussla o ordna men med inga eller bara någon vecka tillsammans som familj. Detta håller inte längre och vi skulle behöva en fungerande situation för sonen o hela familjen. Skulle helst se att jag eller min man kunde vara hemma mot någon ersättning under loven, men har inte fått gehör från vår kommun. Finns det NÅGOT sätt att lösa detta? Vi har ingen möjlighet varken praktiska eller ekonomiska möjligheter att vara hemma utan lön. Det enda kommunen erbjuder är lägervistelse, men det skulle absolut inte fungera för vår son. Vad kan vi göra o vart vänder vi oss?

Svar: Här kommer några reflektioner:
1) Anser ni att ni har fått ett felaktigt beslut har ni rätt att överklaga. Handläggaren ska var behjälplig med att formulera överklagan.

2) Har ni övervägt andra alternativ som tex. avlösarservice i hemmet?
Med avlösning hemma menas att anhöriga ska få hjälp med att någon kommer hem och avlöser dem i arbetet med att ta hand om personen med funktionsnedsättning.
Avlösarservicen kan beviljas både som en regelbunden insats och för situationer som inte kan förutses. Den gäller när som helst under dygnet.

Senast uppdaterad 2016-02-11 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson