Hur få ekonomin att gå ihop vid flytt?

Min man är sjuk i neurologisk sjukdom, PSP och har avlastning med 2 veckor i månaden. Klarar endast att äta lite själv, rullstolsburen och klarar ej ADL, inkontinent. Börjar känna att krafterna tar slut och undrar hur min ekonomi blir om han flyttar till boende, vi bor i villa som vi står för båda två. Det boende som jag vet kostar över 10 000/månaden och det räcker hans pension precis till blir inget över till annat.

Svar: Hur ekonomin blir om en make/maka flyttar till särskilt boende är en mycket vanlig fråga från anhöriga. Har jag råd att bo kvar? Det som den boende i särskilt boende betalar är hyra, kostnad för mat samt en omsorgsavgift. Det finns en s.k. maxtaxa för omsorgsavgiften som ligger 1776 kr per månad (2014) och är densamma i hela landet. Det finns också något som kallas för förbehållsbelopp vilket är den summa den enskilde ska ha kvar efter att skatt, bostadskostnad och omsorgsavgiften är betald som är på 5 012 kronor per månad (2014) - källa: www.seniorval.se (nytt fönster). Det finns också möjlighet att hos Pensionsmyndigheten ansöka om bostadstillägg för er båda, om man är pensionär.

Kostnaden för hyra och mat varierar mellan olika kommuner. För att få svar din fråga - ta kontakt med en s.k. avgiftshandläggare eller motsvarande i din kommun som kan bistå med en kalkyl på kostnaden för er vid en inflyttning i särskilt boende. För att få vägledning och stöd i den aktuella situationen kan även en kontakt tas med anhörigkonsulenten i kommunen. Personen nås via kommunens växel.

Senast uppdaterad 2015-01-20 av fredrik, ansvarig utgivare Lennart Magnusson