Vad bör man göra om barnet inte sover?

Svar: Först bör man se över om det är smärta, epilepsi, behov av tarmtömning eller andra fysiska uttryck som stör barnets sömn. Hunger, smärta, bubbel i magen eller andra fysiska tillstånd kan störa. Se också över rutiner inte bara under kvällen, utan också vad barnet gör under dagen. Skriv gärna en sömndagbok. För att komma fram till vad som stör och vad som kan hjälpa bör du ta hjälp. Var inte rädd att sök hjälp – i tid! Hjälpen handlar inte direkt om sömnläkemedel, utan det finns också annat som man kanske kommer på när man går igenom olika rutiner eller symtom som barnet har.

Vissa barn behöver tryggheten av ett lite tyngre täcke och kan få detta utskrivet av en arbetsterapeut på habiliteringen. Ibland kan barnet behöva prova ett bolltäcke eller ett kedjetäcke med olika tyngd för att hitta lagom tyngd.

Många barn som har hjärnskador kan ha en störning av regleringen av sömnrytmen. Då kan melatonin hjälpa barnet. Melatonin kan man få utskrivet på recept och läkaren kan skriva en licens så att läkemedlet fås inom högkostnadsskyddet för läkemedel. Om det gäller svårigheter att komma till ro och somna använder man den kortverkande rena substansen melatonin. Om man har svårt att sova under resten av natten finns en beredningsform som har längre effekt. Man behöver inte vara rädd för att använda melatonin eftersom det är ett ämne som kroppen själv producerar och man har inte funnit biverkningar. Andra läkemedel kan ge tillvänjningseffekter och andra oönskade sidoeffekter

Lär mer om sömn:

http://www.anhoriga.se/nkaplay/flerfunktionsnedsattning/medicinsk-omvardnad/somn/

http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Skrik/Barn-och-somn/ (nytt fönster)

Senast uppdaterad 2014-10-22 av fredrik, ansvarig utgivare Lennart Magnusson