Min sambo har panikångest - hur kan jag/vi få stöd?

Min sambo lider sedan 6-7 år tillbaka av panikångest, vilket påverkar hans och även mitt liv avsevärt då han känner att han inte orkar/kan göra vissa saker. Vissa dagar kommer han knappt ur sängen. Finns det någonstans att få stöd? Sedan vi fick barn känner jag mig ofta utmattad och trött på denna situation då mycket ansvar (nästan allt) ligger på mig. Skulle därför vara skönt att få prata med någon i liknande situation eller någon annan som kan stötta mig!

Svar: Jag förstår att du som anhörig har en mycket svår situation, och haft en längre tid. Att ha en nära anhörig med psykisk ohälsa och samtidigt ha små barn, gör att man själv lätt drabbas av överbelastning. Kanske finns någon i din närhet som kan avlasta dig ibland?

Jag tänkte säga något dels om ångestsyndrom som din sambo lider av, men framför allt svara på din fråga om hur man kan få stöd.

Ångest i olika former är mycket plågsamt för både den som drabbats och för de anhöriga, eftersom rädslan för att det ska återkomma, skapar stark RÄDSLA som kan bli det stora hindret i att leva sitt liv som man önskar.

Detta gör att vuxna, begåvade och kroppsligt helt friska personer inte använder sina resurser utan också drabbas av uppgivenhetskänslor nedstämdhet och passivitet. Idag visar dock forskningen att prognosen vid behandling är god, de flesta blir friska.

Kognitiv beteendeterapi där man alltså stegvis tränar sig i att succesivt närmar sig de situationer som tidigare har utlöst panikångest attacker, tycks ge bäst hjälp, kanske finns denna behandlingsform på er hemort? Att ni gemensamt söker samtalsstöd med en familjeterapeut kan bli ett stöd i hur ni kan göra för att förhindra att ert/era barn drabbas!

Så till var ni båda kan söka stöd och gemenskap:

SPS – Stödförening för drabbade av Panikångest och Social fobi – Här kan du som drabbad eller anhörig finna ett forum och en chat där du kan komma i kontakt med andra med ångestproblematik.

Föreningen Balans – Patient och anhörigförening för drabbade av depressionssjukdomar, även "utbrändhet" (utmattningsdepression) eller dystymi (en lindrigare men ibland långvarig form av depression).

Även anhöriga kan få information, råd, hjälp och stöd.

Senast uppdaterad 2014-06-23 av fredrik, ansvarig utgivare Lennart Magnusson