Min mamma är psykiskt sjuk - hur kan jag hjälpa henne?

Min mamma är psykiskt sjuk (bl.a. Ptsd) och jag vet själv inte vad jag ska göra för att få henne att må bättre. Jag vet att hon går och pratar med en psykolog samt tar deppresivdämpade tabletter. Med tanke på att hon har två tonåringar hemma och måste ta hand om allt själv om man bortser från det jag gör, fattar jag att det är jobbigt. Pappan är ute ut bilden. Men min fråga är vad kan jag göra för att få henne att må bättre?

Svar: Jag förstår av ditt mail att du är en klok och omtänksam dotter och att du har en stark känsla av att vilja hjälpa din mamma att må bättre. Din mamma är säkert stolt över att ha en så fin dotter!

Din mamma har PTSD (PostTraumatiskt Stressyndrom) och vad forskning visar är att denna form av stressyndrom självläker hos de allra flesta, även om det tar tid. Många har dock behov av behandling och mest effektivt tycks EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) och Traumafokuserad kognitiv beteendeterapi vara. Vad man också vet är att det hjälper om hela familjen tillfälligt kan få stöd av andra!

När man som mamma har bekymmer med nedstämdhet och ångest, så kan man ha svårt att fungera som en stödjande vuxen för sina barn. Om det är så för din mamma så tror jag att hennes högsta önskan kan vara att ni som barn tillfälligt kan få stöd av andra vuxna, tills hon "blir bra" igen.

Rådet till dig är att du funderar på lite olika saker att göra, vad som känns bäst just nu, och vad du kan göra senare.

  - Fråga skolsköterskan på din skola vart man vänder sig om man har en mamma som inte mår riktigt bra (i många kommuner finns det mottagningar för familjer, men också stödgrupper för unga som har föräldrar som inte mår så bra)

  - Berätta för din mamma (och ditt syskon) att du vill hjälpa henne och att man som familj har rätt till stöd när någon i familjen har drabbats av sjukdom.

  - Be mamma att du (och ditt syskon) får följa med till psykologen, så kan ni tre prata vidare om hur familjen kan få det bättre.

/Ylva Benderix, Nka.

Senast uppdaterad 2014-06-12 av fredrik, ansvarig utgivare Lennart Magnusson