Hur kan jag hjälpa min dotter med spelberoende?

Har varit mycket turbulens kring min dotter sedan tonåren. Hon har utvecklat spelberoende som vi nu har fått kontakt med vägen som är på beroendecentrum. Hon har tagit mitt kreditkort och tagit pengar från mig för att spela för, det hände i sept 2013. Jag vet inte vad jag ska göra längre, hon beställer kläder och grejor som hon inte har pengar till. Hon har även gått upp massor i vikt så hon mår ju inte alls bra egentligen, hon har fått antidep från bc nu. Hur kan jag hjälpa henne?

Svar: Jag förstår att du är orolig för din dotter och att du som engagerad förälder vill hjälpa henne på alla sätt!

Din dotter tycks ha utvecklat ett allvarligt spelberoende, som kan ha lett till att hon till viss del tappat kontrollen över sina handlingar, vilket du märker både vad det gäller spel, konsumtion och mat-intag. Om man utvecklat beroende på det här sätter, så gör man ofta anhöriga illa, trots att man egentligen inte vill det!

Jag har några förslag du kan fundera på:

1. Berätta för din dotter om all din oro inför framtiden och att du vill hjälpa henne! Fråga din dotter om ni tillsammans kunde försöka få tala med en terapeut, som ni båda kan känna förtroende för!
2. Om man inte har familjeterapeuter eller kognitiva terapeuter där du bor, så föreslår jag att du själv ber att få tala med någon på Beroendecentrum. Fråga också om det finns anhöriggrupper i din hemkommun.
3. Läs "allt du kan" om beroendesjukdomar - spelberoende och undersök var närmaste behandlingshem finns.
4. Om du tycker att det fortfarande inte blir någon bättring för din kära dotter- kanske ni kan besöka ett behandlingshem- göra studiebesök?

Senast uppdaterad 2014-04-15 av fredrik, ansvarig utgivare Lennart Magnusson