CSN kräver läkarintyg från sjuk närstående. Kan jag ordna det i efterhand?

Jag studerar på komvux och får studiebidrag från CSN. Nu har CSN fått för sig att jag inte ska få något bidrag då jag inte klarade av alla kurser i höstas. Anledningen till det är för att min mormor blev riktigt sjuk och även min pappa. CSN kräver läkarintyg på detta och jag undrar hur jag skall kunna få tag i det då ex. min mormor inte är kapabel till att ordna med sådant då hennes sjukdom är för omfattande och igår blev hon flyttad till ett korttidsboende långt ifrån mig. Hur ska jag gå tillväga?

Svar: Förstår att dina närståendes sjukdom påverkat dig och tolkar det som att du inte var sjukskriven under denna period. Kanske kan du tala med en läkare i efterhand?

Det är lite oklart om det är du som haft omsorg om både din mormor och din pappa? Om så vill jag hänvisa till en studie från Socialstyrelsen (2012) Anhöriga som ger omsorg till närstående – omfattning och konsekvenser. Där framkommer att omsorgsgivande påverkar möjligheterna att förvärvsarbeta och studera, särskilt i åldersgruppen 30–44 år, och i högre grad för kvinnor i än för män. Den bekräftar i så fall den situation som du befinner dig i.

Läs mer i studien (pdf i nytt fönster)

 

Senast uppdaterad 2014-02-24 av fredrik, ansvarig utgivare Lennart Magnusson