Hur gör vi med alla mammas saker?

Min mamma är dement och blev "tvingad" av min syster och mig till ett demensboende efter att hon gått bort sig ett antal gånger och inte visste var hon bodde, hon kände inte igen sig hemma, var ledsen och ensam, grät och ringde alla bekanta på nätterna mm.
Vi har också en bror som rensat mammas konton, bott och grisat ner hos henne när han varit hemlös men som hon älskar. Vi har ingen kontakt.
Hur gör jag nu med alla mammas saker som hon inte fått plats med i lägenheten hon fått? Jag har sett att ni rekommenderar fullmakt för försäljning men eftersom hon inte vill bo i sin nuvarande lägenhet skriver hon inte på något för hon vill "hem" som vi uppfattar är det hem hon växte upp i som barn. Trasiga saker har vi slängt men vi förstår ju att vi inte bara får göra oss av med mammas saker och även om min syster och jag är överens så kan vår bror anmäla oss i ett senare skede i så fall. Han har gjort en anmälan på mig tidigare när jag inte lät hans post gå till mamma (det handlade om inkasso och tingrättsbrev som han aldrig hämtade så att skatteverket och polisen ringde mamma som var dement redan då)
Hur gör man?

Svar: Det finns tyvärr inget "facit" på hur man skall göra. Anhörigskapet är så individuellt och därmed också stödet.

Då socialnämnden skall erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar eller stödjer en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder (Socialtjänstlagen 5 kap.10§) är mitt råd till dig att kontakta anhörigstödet i den aktuella kommunen. Det är alltid bra att ha en personlig kontakt som kan råda och stödja dig/er i din/er specifika situation. Den personen kan t.ex. vara en biståndshandläggare eller anhörigkonsulent. Personen i fråga kan du nå via kommunens växel eller se information om anhörigstöd på kommunens hemsida i detta fall under fliken omsorg och stöd.

Det jag också tänker på är att du kan kontakta överförmyndaren/överförmyndarnämnden för information och råd ifall din mamma inte redan har en god man. Du når överförmyndaren/överförmyndarnämnden via kommunens växel.

Senast uppdaterad 2013-04-18 av fredrik, ansvarig utgivare Lennart Magnusson