Upplev naturen tillsammans

Nu börjar sommaren med sommarlov och semesterledigheter. Sommaren är en perfekt tid för utevistelser och naturupplevelser. Det behöver inte bli så komplicerat. Upptäck närmiljön med hjälp av alla sinnen tillsammans med ditt barn eller ungdom.

Hörsel

Vilka ljud finns? Uppfatta och urskilj de olika ljuden. Var kommer de ifrån och vad betyder de? Hur låter fåglarna, insekter, gräsklipparen, mopeden eller sommarregnet.

Syn

Leta upp spännande saker att titta och känna på. Det kan vara kottar, stenar, fjädrar eller blommor.

Lukt

Det är inte bara väldoftande blommor som stimulerar luktsinnet och ger upplevelser. Kryddväxter ger många doftsensationer. Försök också att hitta något som luktar lite illa eller starkt. Ha med burkar och gör doftburkar med era fynd.

Smak

Förstärk en upplevelse genom att lägga till en provsmakning. Var noga med att det är ätliga bär, blad eller blommor som du bjuder på.

Känsel

Med känseln upplever vi form, storlek, tyngd, struktur och temperatur. Hjälp ditt barn att känna på olika föremål som stenar, gräs, vatten, jord eller växter.

Källa
Upplev naturen med alla sinnen: tips och idéer för personal som arbetar med personer som har grava funktionshinder, Annika Sjöberg, Cathrine Wirén, Uppsala, Vuxenhabiliteringen, 2003 (nytt fönster)
Sammanfattningen är skriven av Ellinor Jönsson Bjurnemark

Foto: Smålandsbilder

Senast uppdaterad 2013-06-17 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson