Livets möjligheter i glädje och sorg

I detta tema får vi följa familjer som berättar om livets möjligheter i glädje och sorg samt träffa prästen Lars Björklund som svarar på frågor om sorg och hur man kan göra för att leva med sorgen vid sin sida.

"Om man drar ned rullgardinen ser man inte att det är ljust ute"

Familjen FuncksFör sex år sedan fick Carola och Dan-Erik Funck veta att tre av deras barn bär på en ärftlig och fortskridande sjukdom. Där och då bestämde de sig för att ta vara på tiden och försöka göra livet så bra som möjligt – för hela familjen.

Klicka här för att läsa reportaget.

"Jag får inte vara ledsen, mitt barn lever ju"

Jag får inte vara ledsen, mitt barn lever juVilmas mamma kände blandade känslor den dagen Vilma fick sin diagnos. Dels en lättnad över att förstå vad det var och på så sätt veta hur hon bäst kunde hjälpa Vilma. Men samtidigt var det något som brast och gick sönder inuti henne. Här berättar Vilmas mamma om hur sorgen påverkat henne.

Klicka här för att läsa reportaget.

"Sorgen gör sig påmind då och då"

Sorgen gör sig påmind då och dåNär Jenny blev mamma till Sabina upptogs hela hennes vardag av att få dottern att äta och sova, men sorgen över hennes flerfunktionsnedsättning kom inte förrän hon började jämföra henne med andra barn. Under de 20 år som passerat har Jenny arbetat aktivt med sin sorg, men då och då gör den sig påmind ändå.

Klicka här för att läsa reportaget.

När sorgen är en del av livet

Lars Björklund

Att bli förälder till ett barn med flerfunktionsnedsättning kan innebära en stor och omvälvande livskris, och även om sorgen mattas av och blir en del av livet efterhand, upphör den aldrig helt.

Här svarar prästen Lars Björklund på 16 frågor om sorg och hur man kan göra för att leva med sorgen vid sin sida.

Klicka här för att läsa reportaget.

"Det går att leva ett jättebra liv"

Petronella

Att ett nyfött barn bär på en flerfunktionsnedsättning är för många föräldrar något offattbart. "Varför vårt barn? Varför just vi? Kan livet någonsin bli bra igen?" Det kan det, men det tar tid. Här är familjen Dohlwitz berättelse om livet med Petronella.

Klicka här för att läsa reportaget

Senast uppdaterad 2014-05-12 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson