Troopy Program: Avlösning för aboriginer

Att nå Australiens aboriginer med avlösning är inte det enklaste. De bor ofta i avlägsna områden av landet, de vill inte lämna hemmet och många av dem talar inte engelska. En lösning har visat sig vara att helt enkelt åka ut till aboriginerna och genomföra avlösningen på plats. Projektet kallas för ”Troopy Programs” och kommer sig av att man använder sig av en särskild typ av jeep, en ”troopy”, för att nå ut till dessa avlägsna områden.

Troopy program

Lägerboende

The Troopy Program leds och bemannas av Chrissie Nichols och hennes dotter Cherie, och tillsammans sköter de allt arbete med avlösningen. De kör ut sin troopy och slår upp ett stort läger i närheten av aboriginsamhälle. I lägret finns all den service som vårdtagarna behöver, inklusive en liten mobil vårdcentral. Sedan åker de runt och hämtar ett antal vårdtagare, oftast sex-sju stycken och oftast kvinnor, och låter dem bo i lägret i upp till två veckor. Under den tiden blir de omhändertagna och får hjälp av Chrissie och Cherie, som tar dem ut på utflykter och hittar på aktiviteter. På dagarna arbetar de gärna med olika typer av hantverk, jagar, fiskar och vilar. På kvällarna sitter de runt lägerelden och äter god mat och skrattar tillsammans. Samtidigt får deras anhöriga en välförtjänt vila och kan uträtta ärenden som de annars inte hinner med.

Chrissie Nichols– The Troopy Program är populärt och de som kommer hit vill oftast stanna kvar här längre. De tycker om att umgås och göra traditionella sysslor tillsammans. De anhöriga känner sig trygga i att lämna sina närstående på en plats där de trivs och blir väl omhändertagna, säger Chrissie Nichols, från Carers NT i norra Australien.

Respekterar aboriginerans kultur

Hon menar att äldre aboriginer ofta inte vill lämna sina hem för att få vård i större städer. Problemet är att de inte förstår vare sig språket eller kulturen och därför inte känner sig trygga där. Genom The Troopy program får de stanna kvar i sin hembygd och samtidigt umgås med andra från samma kultur.

– Den här typen av avlösning har visat sig vara framgångsrik. Genom att utföra avlösningen på plats respekterar vi aboriginernas kultur och deras sätt att leva. Dessutom är den här modellen billigare än om avlösningen hade skett i närmaste samhälle, säger Chrissie Nichols.

Troopy program

Senast uppdaterad 2013-04-12 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson