En man med tur

1,3 miljoner människor i Sverige ger regelbundet omsorg till människor i deras närhet - Eric Åkerlind bor i Lunden i Göteborg och är en av dem.

Den första befolkningsstudien av anhöriga i Sverige är genomförd och visar på att 1,3 miljoner människor regelbundet ger omsorg till sjuka, funktionsnedsatta eller äldre personer i sin närhet. Konsekvenserna av detta arbete ser förstås olika ut och känslorna varierar också. De allra flesta ger dock en positiv syn på att ta hand om sina närstående men beskriver också att det kan vara tungt i perioder. En som vet mer om hur det kan växla är Eric Åkerlind i Göteborg.

Eric Åkerlind
Eric Åkerlind.

Från helvete till himmel

Eric beskriver sig själv som en man med tur, åtminstone efter 5 års ålder. Han började livet på Nyboda barnhem i Stockholm. En tuff start med dokumenterad misshandel och hårt klimat. Eric hade dock turen att vid 5 års ålder få ett fosterhem med mycket kärlek och omtanke - det förändrade allt.

  – För mig var det att resa från helvetet till himmelriket när jag tog båten MS Örnen från Stockholm till Öland. Där stod mina nya fosterföräldrar och tog mig till ett konditori. Jag fick saft och bakelse, det hade aldrig hänt förut. Jag är väldigt tacksam för att jag fick komma dit och att de tog emot mig med öppna armar, det är många andra fosterhemsbarn som inte fick det så bra som jag, berättar Eric.

Eric kom så småningom till Göteborg och gifte sig två gånger och fick sammanlagt
fyra barn. Numera är barnen vuxna och Eric har 14 barnbarn och 7 barnbarnsbarn.
Hans andra fru blev i slutet av 1990-talet mycket sjuk, fick stroke och Parkinson.

  – De sista 10 åren fick jag göra allt, klä på, mata, lyfta och tvätta henne. Det var helt naturligt att det skulle vara så, jag ville aldrig lämna bort henne. Vi hade en ombyggd bil så vi kunde åka iväg på kortare resor, hon var alltid med. Trots att hon inte kunde tala så kommunicerade vi, jag kände vad hon ville och behövde, berättar Eric.

Skönt att höra att man inte är ensam

2009 ändrades lagen kring anhörigstöd från att kommunerna kunde erbjuda stöd till att de ska erbjuda stöd till anhöriga. Få anhöriga vet om detta. Eric berättar att han
inte visste om vilket stöd han hade rätt till från början men att han fick reda på att det
fanns en anhöriggrupp och den gruppen träffas än idag.

  – Det har varit ett stort stöd att träffa andra, skönt att höra att andra har liknande problem. Från början visste jag inte att jag kunde få lite betalt för att ta hand om min egen fru men jag fick det. Hade också lite avlastning ibland, säger Eric.

Erics fru blev sämre och 2009 orkade hennes kropp inte mer. Eric var med när hon dog och han beskriver det som att livet tog slut även för honom. Att träffa någon ny
fanns inte på kartan. Ändå hände det.

  – Idag lever jag ett fantastiskt lyckligt liv. Jag hittade någon att dela vardagen med igen, När det blir bra för andra, mår jag bra!

Eric har inte slutat att stödja och hjälpa andra. Sedan några år hjälper han Alfhild Magnusson, född Fredman, de bor i samma hus. Hon fyller snart 103 år och behöver hjälp med vardagsbestyren.

  – Hon är helt fantastisk, tänk att ha överlevt två världskrig och fyra kungar. Att få finnas till för en så gammal människa gör att jag känner mig ganska stolt och tuff, avslutar Eric, som själv är 78 år.

Eric Åkerlind och Alfhild Magnusson
Eric Åkerlind och Alfhild Magnusson.

Mötesdag om anhörigfrågor

Den 10 oktober medverkar Eric Åkerlind i en anhörigpanel på Nationellt
kompetenscentrum anhörigas mötesdag i Folkets Hus i Göteborg. Under dagen kommer också Socialstyrelsens befolkningsstudie " Anhörigomsorgens omfattning och konsekvenser" att presenteras. Det kommer att pågå flera olika seminarier, bland andra "Barn som anhöriga " och " Anhörigverkstad för föräldrar till barn med fler funktionshinder".

Mötesdagarna vänder sig till anhöriga och brukare, anställda inom vård och omsorg och hälso- och sjukvård och beslutsfattare inom området samt intresseorganisationer för anhöriga.

Nationellt kompetenscentrum Anhöriga arbetar på uppdrag av regeringen med att stödja utvecklingen av anhörigstödet i Sverige.

För mer information kontakta:

Lennart Magnusson
0706-30 23 21

Helena Conning
0706-93 66 74

Text: Helena Conning
Foto: Magnus Lorentzson

Senast uppdaterad 2013-04-21 av fredrik, ansvarig utgivare Lennart Magnusson