Unga vuxna behöver extra lyhörda terapeuter

Att gå i terapi hos en psykoterapeut leder inte alltid till att man känner sig hjälpt. Unga vuxna ställer särskilda krav på lyhördhet och anpassning hos terapeuten, och de behöver uppmuntras att diskutera terapin samtidigt som den pågår.

Det visar en ny avhandling från Stockholms universitet som fokuserar på unga vuxnas erfarenheter av terapi som inte gått bra.

Psykologen och psykoterapeuten Camilla von Below har intervjuat unga vuxna som gått i terapi, och jämfört de som inte varit nöjda med de som var det.

– Jag tyckte att det var intressant att de som var missnöjda inte tog upp det under terapin. Men det är väldigt svårt att kritisera sin terapeut, för det upplevs så personligt, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt Camilla von Below har patienterna och terapeuterna ofta väldigt olika bilder av hur terapin fungerat. De unga patienterna ville ha mer aktiva terapeuter som gav mer konkret hjälp. Terapeuterna å sin sida överskattade ibland de unga patienternas förmåga att ta till sig terapin.

Mer information

Läs hela pressmeddelandet här (öppnas i nytt fönster).

Senast uppdaterad 2018-02-06 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson