Ny modell ska minska psykisk ohälsa i skolan

Elever och personal i 48 högstadieskolor i Sverige, Tyskland, Slovenien och Kroatien kommer att få pröva en helt ny modell som ska leda till att färre elever drabbas av psykisk ohälsa. Mittuniversitetet leder arbetet som ska utmynna i ett utbildningsprogram som alla skolor får ta del av utan kostnad.

– Ohälsan bland ungdomar är alarmerande och målet med vårt projekt är att bidra till att vända trenden, säger projektledare Maria Rasmusson, forskare vid Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.

Forskare från Mittuniversitetet samarbetar med forskare i Danmark, Kroatien, Slovenien och Tyskland för att ta fram program som stärker social och emotionell kompetens för att öka trivseln och förbättra elevernas hälsa. Inom ramen för projektet finns ett särskilt program för elever och ett program för lärare. Även rektorer och personal inom elevhälsan deltar i en kortare version av lärarprogrammet.

Programmen med instruktioner, övningar och videofilmer kommer att bli tillgängliga på projektets webbplats på flera europeiska språk, utan kostnad. I Sverige är det tolv skolor som deltar med varsin klass i årskurs 8.

Projektet går under namnet "Hand i hand" och är ett EU-projekt inom programmet Erasmus+.

Mer information

Här går det att läsa mer om projektet (öppnas i nytt fönster).

Senast uppdaterad 2018-07-13 av Barbro Falk, ansvarig utgivare Lennart Magnusson