"Någon gång i livet blir vi alla anhöriga"

Den 6 oktober är det Nationella anhörigdagen. Då bjuder Anhörigcenter, Lunds kommun och Parkinsonförbundet Skåne in till en dag med fokus på anhöriga.
– En spontan förhoppning är att nå ut, och visa att vi finns och att man inte är ensam som anhörig, säger Kristina Fält, anhörigstödjare i Lunds kommun.

Varje år uppmärksammas anhörigas livssituation runt om i Sverige under Nationella anhörigdagen som infaller den 6 oktober. I Skåne bjuder Anhörigcenter, Lunds kommun tillsammans med Parkinsonförbundet Skåne in till en dag med fokus på anhöriga till personer med olika sjukdomstillstånd eller funktionsnedsättningar.
– En spontan förhoppning är att nå ut, och visa att vi finns, och att man inte är ensam som anhörig, säger Kristina Fält, anhörigstödjare  i Lunds kommun.

Personlig berättelse om anhörigskap

Under dagen arrangeras en kostnadsfri föreläsning med Ulf Lundahl på Annegården i Lund. Under föreläsningen kommer Ulf Lundahl att berätta om den stora förändringen i hans liv när dåvarande sambon drabbades av frontallobsdemens. Föreläsningen vänder sig till alla människor som på något vis ger av sin egen tid och kraft för att hjälpa sin närstående till ett bättre liv med bättre förutsättningar. Anhörigstödjaren Kristina Fält menar att föreläsningen är angelägen även för de som inte hjälper en närstående just i dag.
– Någon gång i livet blir vi alla anhöriga i någon form, säger hon.

Det finns stöd att få

Ungefär 1,3 miljoner anhöriga i Sverige hjälper eller vårdar en närstående. Av dessa är 900 000 personer i förvärvsarbetad ålder. Ungefär 140 000 personer tvingas gå ner i arbetstid eller säga upp sig på grund av detta, vilket påverkar privatekonomin.
– Om vi bryter ner siffrorna så har vi ungefär 27 000 anhöriga i Lunds kommun. Och min förhoppning är att vi ska nå ut till fler med den viktiga informationen att det finns stöd att få genom kommunen, säger Kristina Fält.

Senast uppdaterad 2017-09-28 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson