Funktionsrätt Sverige välkomnar ändring i LSS


Lars Ohly ordförande i Funktionsrätt Sverige. Foto: Funktionsrätt Sverige.

I december ska regeringen presentera ett förlag om lagändring i LSS för att stoppa försämringen av assistansen till personer med funktionshinder. Detta välkomnas av Funktionsrätt Sverige.
– Det är mycket efterlängtade nyheter att regeringen nu agerar och föreslår en lagändring, säger,  Lars Ohly ordförande i Funktionsrätt Sverige.

I måndags meddelade barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), att regeringen arbetar med ett förslag om en lagändring för att stoppa försämringen av assistansen till personer med funktionshinder. Detta sedan Försäkringskassan varnat för att en vägledande dom från i somras kan leda till att flera tusen personer förlorar en del av sin assistensersättning. Ett förslag om lagändring kommer presenteras i december.
– Det är mycket efterlängtade nyheter att regeringen nu agerar och föreslår en lagändring, säger Lars Ohly, ordförande i Funktionsrätt Sverige, i ett pressmeddelande.

Vill se ändrade direktiv

Åsa Regnérs uttalade också att regeringen vill återupprätta intentionerna med LSS. Men hon poängterade samtidigt att regeringen i nuläget inget kan göra åt Försäkringskassans nuvarande tolkning av olika prejudicerande domar gällande personlig assistans. Inte förrän lagändringen träder i kraft, tidigast i vår.
– Det är en lovvärd målsättning att återupprätta LSS intentioner. Men regeringen måste kunna driva på en snabbare lagändring. Om Försäkringskassans nuvarande hantering får pågå ända till i vår, kommer tusentals människor att drabbas. Vi vill också se ändrade direktiv till den pågående översynen av LSS. Även här måste målsättningen vara att återinföra lagens intentioner, säger Lars Ohly i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa pressmeddelandet från Funktionsrätt Sverige

Senast uppdaterad 2017-11-08 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson