Efter Försäkringskassans varning: förslag om ändring i LSS


Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Sveriges Radio rapporterar att regeringen arbetar med ett förslag om en lagändring för att stoppa försämringen av assistansen till personer med funktionshinder. Detta sedan Försäkringskassan varnat för att en vägledande dom från i somras kan leda till att flera tusen personer förlorar en del av sin assistansersättning.

I dag får drygt 15 000 personer med funktionsnedsättning statlig ersättning för att ha en assistent. I juni fälldes en dom i högsta förvaltningsdomstolen som gör att cirka 40 procent av dem kan få minskad ersättning. Det beror på att domen, enligt Försäkringskassan, kommer att leda till att handläggarna måste säga nej till en del timmar som tidigare beviljats. Den 20 oktober skickade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler ett brev till regeringen där hon varnade för att domen skulle få svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskilda. I måndags rapporterade Sveriges Radio att regeringen arbetar för en lagändring.
– Från regeringens sida så har vi väldigt snabbt analyserat effekterna av den här domen och arbetar också med en lagändring i förhållande till den, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), till Sveriges Radio.

Förslag i december

Enligt Sveriges Radio kommer Åsa Regnér att presentera ett förslag om lagändring i december och hoppas att få lagändringen på plats till våren. Fram till dess kommer den hårdare praxisen från Försäkringskassan sedan domen i juni att fortsätta.
Kristdemokraterna Emma Henriksson, ordförande i socialutskottet, välkomnar beskedet från regeringen.
– Det är något som regeringen borde ha gjort för längesen. Vi har påpekat den här bristen i över ett år när vi har kunnat se att allt fler blir av med sitt stöd eller inte får det stöd de behöver, säger Emma Henriksson till Sveriges Radio.

Ta del av hela nyheten på Sveriges Radios webbplats

Senast uppdaterad 2017-11-08 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson