Ersta Vändpunkten stödjer förskolor i att hjälpa barn i familjer med missbruk


Jeanette Haglund Svensson och Oskar Palmbäck, projektledare på Ersta Vändpunkten.

Dagens Nyheter skriver om Ersta Vändpunkten som stödjer förskolor på Södermalm i att hantera situationer med barn som lever i familjer med missbruk. Verksamheten startade 2012 och utökas nu till fler stadsdelar.

2012 började Ersta Vändpunkten rikta in sig på förskolor eftersom det inte kom några orosanmälningar därifrån (en anmälan till socialtjänsten om misstanke att ett barn far illa). Idag har alla kommunala förskolor på Södermalm har varit med på Ersta Vändpunktens föreläsningar och fått deras handlingsplan. I augusti utvidgades verksamheten till Skärholmen och Skarpnäck. Nästa höst är det dags för Hässelby-Vällingby och Enskede-Årsta-Vantör, och hösten 2019 Bromma.
– Vi beskriver hur det är för ett barn att leva i en familj med missbruk och hur man ser tecknen på det. Vi talar om hur man möter en berusad förälder och hur man förbereder sig för samtal med föräldrar, och med barn, säger Oskar Palmbäck, projektledare på Ersta Vändpunkten, till Dagens Nyheter.

Påminn om anmälningsplikten

Hur bör man bemöta en berusad förälder som ska hämta sitt barn?
– Det bör vara två ur personalen kvar vid stängning, så att en kan ta hand om och ta undan barnet och den andra pratar med föräldern, säger Oskar Palmbäck, till Dagens Nyheter.
Ersta Vändpunkten råder förskoleärare att påminna om att förskolan har en anmälningsplikt – och fråga om det inte finns någon annan som kan hämta barnet.
– Personen blir arg och kränkt, det är standard. Men tänk på att barnet far illa och att ni inte anmäler föräldern utan er oro för barnet, säger Oskar Palmbäck.

Läs hela reportaget på Dagens Nyheters hemsida

Senast uppdaterad 2017-11-09 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson