Expressen: Anhöriga betalar priset när landsting och kommuner sparar

Expressen skriver att det är anhöriga som får betala priset när kommuner och landsting gör besparingar.
– Det blir de anhöriga som får täcka upp glappet när kommuner och landsting sparar, säger Ann-Marie Högberg på Anhörigas riksförbund, till Expressen.

Allt fler anhöriga får göra allt mer vilket sparar samhället stora summor. Om detta skriver Expressen. Lennart Magnusson, verksamhetschef på Nationellt kunskapscentrum anhöriga har räknat ut att värdet för anhörigomsorgen är 181 miljarder kronor per år. Anhörigomsorgen kan handla om allt från hjälp med inköp och reparationer till hjälp med personlig hygien och rena vårdinsatser.
– Det blir de anhöriga som får täcka upp glappet när kommuner och landsting sparar, säger Ann-Marie Högberg på Anhörigas riksförbund, till Expressen.

Kan påverka hälsan

Var fjärde person som är 65 år eller äldre vårdar en närstående. I närmare hälften av fallen är det partnern man tar hand om. De flesta vill ta hand om sin närstående, men omsorgsansvaret riskerar att påverka hälsan.
– Många anhöriga far illa, det blir för tungt för dem. De riskerar att själv bli sjuka, i exempelvis utmattning eller hjärt-kärlsjukdom, och kanske bli sjukskrivna, säger Ann-Marie Högberg till Expressen.

Lagen säger att kommunen ska erbjuda stöd till anhörigvårdare. Men det är inte specificerat vilket slags stöd. Därför varierar det enormt, berättar Lennart Magnusson på Nationellt kunskapscentrum anhöriga.

Läs hela reportaget på Expressens webbplats

Senast uppdaterad 2017-11-07 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson