Nyheter

Stress kan öka risken för suicid

Stress vid svår psykisk ohälsa kan medföra en extra sårbarhet. Det konstaterar forskare vid Lunds universitet som studerar kopplingen mellan stress och suicid.

”Vi lever inte upp till den nyaste forskningen”

Unga med nydebuterad psykos får inte alltid tillgång till effektiv vård. Det framgår av en kartläggning som Vetenskapsradion gjort.

Två anhörighjältar utsedda vid ceremoni i Stockholm

Utmärkelsen ”Årets anhörighjältar” går till poddaren Ida Högström och Schizofreniförbundets Monica Beckman.

Anhörigforum på nätet erbjuder gemenskap

Forum på nätet kan erbjuda anhöriga till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar en livsviktig gemenskap. Det konstaterar Riksförbundet Attention på sin webbplats där man ger tips på olika forum.

Ny kunskapsöversikt kartlägger utbredd diskriminering

Stärkt juridiskt skydd och bättre stöd. Det är några av de åtgärder som krävs för att stoppa diskrimineringen av personer med psykisk ohälsa, enligt en ny kunskapsöversikt där också anhörigas situation tas upp.

3,5 miljoner till forskning om mobbning på jobbet

Ett nytt mätinstrument ska öka kunskapen om hur arbetsplatsens organisation påverkar förekomsten av mobbning. Syftet är att förebygga psykisk ohälsa.

Allt fler svenskar upplever ångest

Ångesten hos den svenska befolkningen har ökat under de senaste 25 åren. Störst är ökningen bland unga personer, visar en unik forskningsstudie.

Större trygghet - målet med nya riktlinjer

Nya riktlinjer ska förbättra bemötandet i vården av barn med särskilda behov, till exempel autism. Riktlinjerna presenteras i en ny studie.

Personligt stöd i mobilen

En elektronisk verktygslåda, fylld med självhjälpsstrategier, ska minska den psykiska ohälsan. Bakom satsningen står "Uppdrag Psykisk Hälsa".