Konferens Vuxensyskon

Tid
Ämne
Konferens Vuxensyskon
Plats
Sankt Gertrud, Östergatan 7 b, Malmö
Skapad

Att ha en bror eller syster med funktionsnedsättning eller sjukdom påverkar uppväxten, men även vuxenlivet. Det finns tankar och känslor som inte alltid är så lätta att prata om. Projekt Vuxensyskon vill ändra på det!

Det här är en konferens för dig som berörs, och vill beröras, oavsett om du själv är vuxensyskon eller möter personer som har den här erfarenheten. Dagen fylls av berättelser från syskon själva, föreläsningar och den specialskrivna teaterpjäsen Skuggsyskon!

Innehåll:

Ritva Gough, forskare från Nationellt kompetenscentrum anhöriga, sätter vuxensyskons villkor i ett historiskt, social-politiskt och internationellt sammanhang.

Östra teatern ger pjäsen "SKUGGSYSKON" som baseras på intervjuer med syskon som kontaktat oss. Micke, Rebecca och Janne gestaltar sin uppväxt i familjer där det fötts ett annorlunda barn. Kärleken och beskyddarinstinkten var stark. Men även de tabubelagda skuldkänslorna.

Henrik Holmer, manusförfattare till "Skuggsyskon" beskriver hur det är att se händelser från sitt eget liv på scen och varför han tycker att det är viktigt att prata om det.

Vuxensyskon möts i samtal kring oro, ilska, omsorg och ansvar, både i relation till sitt syskon men inte minst till föräldrarna.

Göran Larsson, präst, psykoterapeut och författare hjälper oss att förstå och hantera skammen utifrån syskons perspektiv. "Skammen var aldrig min".

Läs mer

Senast uppdaterad 2019-04-08 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson