Podd om flerfunktionsnedsättning

Funka olika är en podd om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Podden vänder sig i första hand till personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga.

Podden tar upp olika teman kopplat till funktionsnedsättning och diskuterar ämnen utifrån olika perspektiv. I tre avsnitt berör man ämnet flerfunktionsnedsättning. Hur får man vardagen att fungera så bra som möjligt för barn och vuxna med flerfunktionsnedsättning och hur kan man arbeta med de vanligaste svårigheterna? I avsnitten får lyssnarna ta del av hur olika familjer hanterat situationen och får tips av experter.  

Att vara förälder till ett barn med flerfunktionsnedsättning

När hemmet blir en arbetsplats för assistenter och du blir deras arbetsledare, hur förhåller man sig till det? I det första avsnittet pratar vi om livet med personlig assistans, kommunikation och informationsöverföring. Två föräldrar delar med sig av sina erfarenheter och ger tips på sådant som fungerat bra för dem. Vi hör också Camilla Gustafsson, vägledare för vuxna med flerfunktionsnedsättning.
Lyssna på podden (öppnas i ett nytt fönster)

Förstå smärta hos den som saknar ord

Hur upptäcker man smärta hos någon som inte kan uttrycka i ord att de har ont? Personer med flerfunktionsnedsättning har ofta begränsade möjligheter att kommunicera. Därför kan det vara svårt att veta hur de mår. Men det finns verktyg för att kartlägga smärta. Om det berättar Kajsa Råhlander som under flera år har utvecklat ett system för assistansgruppen kring sin son. Vi hör också Margareta Lunde Martinsson, Smartbojen Utbildning, föreläsare och sjuksköterska med lång erfarenhet av att hjälpa vårdpersonal och närstående att upptäcka och behandla smärta.
Lyssna på podden (öppnas i ett nytt fönster)

Om ät- och sväljsvårigheter hos personer med flerfunktionsnedsättning

Många med flerfunktionsnedsättning har svårt att äta och svälja. Det kan leda till näringsbrist och allvarliga följdsjukdomar. I det här avsnittet pratar vi om dysfagi, som det också kallas. Katarina Warming, logoped och enhetschef, och Helena Bergqvist, sjukgymnast, från Motorik- & träningscenter inom Habilitering & Hälsa går igenom allt från symptomen till vilken hjälp som går att få. Båda har lång erfarenhet av ät- och sväljsvårighet, och andning.
Lyssna på podden (öppnas i ett nytt fönster)

Samtliga avsnitt av podden Funka olika hittar du här

Fler poddar

Funka olika-podden erbjuder flera olika intressanta avsnitt. Podden drivs av Forum Funktionshinder, Habilitering och hälsa i region Stockholm. Klicka här för att läsa mer

Senast uppdaterad 2018-09-11 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson