Hjälp i vardagen
-
”Vi behöver tänka att vi är dödliga – för Loves skull”
”Vi behöver tänka att vi är dödliga – för Loves skull”
-
Livs frigörelse
Att bo borta varannan vecka är en del av Livs frigörelse. Men det gör också att den övriga familjens liv fungerar. Det menar Livs föräldrar, som för fyra år sedan valde att låta deras dotter flytta hemifrån på halvtid.
-
Hannes behöver personlig assistans dygnet runt
Hannes, 13, har personlig assistans dygnet runt och tack vare det fungerar livet – för hela familjen.
-
"Diamanda har samma värde som alla andra"
Diamandas föräldrar blev tvungna att försvara sitt barns livskvalitet och rätt till intensivvård. Genom att berätta sin historia vill de försöka förhindra att andra familjer råkar ut för samma sak.
-
När Miles fick ett syskon
Många familjer vill vänta med att skaffa fler barn innan orsaken till deras barns flerfunktionsnedsättning är klarlagd. Så var det även för Stefan och Angela. Men efter fyra år orkade de inte vänta längre.
-
Elviras väg till ett friskare liv
Om 4-åriga Elvira som föddes med en hjärnskada och hennes föräldrar som kämpar för att få vardagen att fungera.
-
"Livsviktigt att få vara ego”
Ett reportage om Åsa Hultén Eriksson som är mamma till en dotter med flerfunktionsnedsättning.
-
Habilitering och sjukvård
Reportage om habiliteringen i Uppsala som har en husläkarmottagning för vuxna i anslutning till verksamheten.
-
"Vi mår bra av att komma hit"
Reportage med familjen Ståhlgren som besöker spädbarnsverksamheten Tittut i Stockholm.
-
Planering och framförhållning är A och O för en lyckad resa
Reportage med Elaine och Pia Johansson om att resa och planera för resor med en närstående som har funktionsnedsättning.
-
”Jag litar till andra människors hjälpsamhet”
Reportage om Mia Forslind och hennes som Billy. När Mia Forslind fick sonen Billy, som hade flerfunktionsnedsättning, bestämde hon sig direkt för att lita till andra människors hjälpsamhet och kämpa för att inte fastna i hindren.
-
Omvårdnad i vardagen
Föreläsningar och filmer som tar upp flera aktuella ämnen och handlar om omvårdnad, habilitering, mat och välbefinnande, sömn,motoriska aktiviteter i vardagen.
-
Gemenskapsvecka på Furuboda
Familjelägret har lockat besökare under många år. Här får föräldrar, syskon och personer med funktionsnedsättning en unik möjlighet till aktiviteter och gemenskap de annars inte har möjlighet till.
-
TaSSeLs - taktila tecken som öppnat en ny värld för Erik
Ett reportage om TaSSeLs - taktila tecken som öppnat en ny värld för Erik
-
Camillas rätt till en meningsfull fritid
Det kan vara en stor utmaning för personer med flerfunktionsnedsättning att hitta en meningsfull fritidsaktivitet. Camilla Olofsson har först i vuxen ålder hittat något hon verkligen gillar; hon kör akkaplatta. Välkommen med på en åktur.
-
Om att orka länge - källor till återhämtning
Under temat Om att orka länge - källor till återhämtning kommer du att kunna ta del av reportage som ger tips till föräldrar om hur man bättre klarar stress, sömnsvårigheter och hur man kan lära sig basal kroppskännedom.
-
Att resa med flerfunktionsnedsättning
Drömmer du och familjen om att åka utomlands på semester? Känns det svårt att veta hur det ska gå till, och näst intill omöjligt att genomföra? Det är det inte, men det är en hel del saker ni bör tänka på
-
Sommarplaner
Hur ser sommarplanerna ut för en helt vanlig familj där ett av barnen har flerfunktionsnedsättning? Få inspiration av vad andra föräldrar planerat!
-
Upplev naturen
Nu börjar sommaren med sommarlov och semesterledigheter. Sommaren är en perfekt tid för utevistelser och naturupplevelser. Det behöver inte bli så komplicerat. Upptäck närmiljön med hjälp av alla sinnen tillsammans med ditt barn eller ungdom.
-
Omsorg och ekonomi
Ett reportage med forskaren Ann-Britt Sand om omsorg och ekonomi
-
Tema: Bil
Ett temareportage som handlar om bilanpassningar
-
Tema: Bostad
Ett temareportage om bostadsanpassningar
-
Guide: Ögonstyrning och flerfunktionsnedsättning
Med hjälp av ögonstyrning kan barn och unga med flerfunktionsnedsättning ges helt nya möjligheter påverka sin omgivning, men också leka och utveckla sitt samspel och sin kommunikation.
-
"Jag heter Vincent"
Vincent Gejlemo använder ögonstyrd dator. Från början användes den till lek och spel men idag använder han den både för skolarbete och som kommunikationsverktyg
-
Sjukhusguide
Många barn och unga med flerfunktionsnedsättning vistas mycket på sjukhus, både för planerade undersökningar och operationer, men också vid svåra krampanfall, lunginflammationer och andra infektioner. Vad är viktigt att tänka på för att få en så bra sjukhusvistelse som möjligt?
-
Kläder
Tips om kläder
-
Hopp-o-lek
Hoppolek är en rund plattform som kan hoppa, vibrera och snurra, speciellt framtagen för barn med flerfunktionsnedsättning.
-
Köra för att lära
Köra för att lära är en metod som utvecklats av Lisbeth Nilsson. Hon är leg. Arbetsterapeut och utvecklade metoden för sin avhandling Driving to learn som lades fram 2007 vid Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.
-
Verktyg för bättre hälsa i familjer med dövblindhet
Vardagen kan vara tung i familjer som har barn med dövblindhet. Starka känslor av sorg, skuld och ilska kan förekomma. Stress är vanligt, liksom psykisk ohälsa. För att stärka familjerna och förebygga ohälsa har FSDB, Förbundet Sveriges dövblinda, startat projektet "Verktyg för bättre hälsa".