Norrbotten

14 kommuner: Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Luleå, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix & Övertorneå

15 343 invånare 0–5 år
Inga späd- och småbarnsverksamheter/team identifierade

Andra möjligheter till samspelsbehandling för späd- och småbarnsfamiljer

BHV Psykologenheten för mödra- och barnhälsovård Luleå erbjuder psykologiskt föräldrastöd individuellt och för par. Bedömning kan även göras med hjälp av MIM. Det finns också möjlighet att ge behandling med Theraplay (3 psykologer har utbildning) men det är mycket få tillfällen där behandling utförs. De sex psykologerna är placerade i Luleå men reser över hela regionen. Tex är en psykolog 3 dagar/1 g/mån i Pajala och en psykolog 3 dagar/2 ggr/mån i Kiruna. Behovet styr antalet resor, inte avståndet.

BUP Ingen samspelsbehandling erbjuds inom BUP i länet. Man tar emot mycket få barn i åldrarna 0-6 år med samspelsproblematik, framförallt är frågeställningarna neuropsykiatriska utredningar. http://www.norrbotten.se/sv/Halsa-och-sjukvard/Kliniker-mottagningar/Barn--och-ungdomssjukvard/Barn--och-ungdomspsykiatri/

Socialtjänst De sju kommuner som vi fått kontakt med (Arvidsjaur, Boden, Kalix, Kiruna, Luleå, Pajala och Överkalix) uppger samtliga att de inte har möjlighet att erbjuda samspelsbehandling. Kiruna har möjlighet att ta in extern utförare vid behov.

Prevention och promotion – några exempel

Boden MVC/BVC erbjuder ICDP

Luleå – Föräldrasupporten (socialtjänsten) och Mötesplatsen för barn och föräldrar (utbildningsförvaltningen) driver gemensamt gruppverksamheten Ung och förälder, för föräldrar 23 år och neråt. Det är en öppen grupp med teman för varje träff. Det kan handla om att pyssla, laga enkel mat eller fika, spädbarnsmassage, besök från biblioteket, samtal om hur det är att vara ung förälder, skillnad mellan att inte vara förälder och att vara det, omgivningens synpunkter etc. Föräldrasupporten och Mötesplatsen har etablerat samarbete med BVC i en stadsdel.

Piteå – Familjeförskola på Familjens Hus (familjecentral) "för dig som behöver ett extra stöd i föräldrarollen",

Familjecentraler

Familjecentraler finns i Haparanda, Kalix och Piteå.

Haparanda http://www.norrbotten.se/sv/Halsa-och-sjukvard/Vardcentraler1/Haparanda-halsocentral/Familjens-Hus/

Kalix http://www.norrbotten.se/sv/Halsa-och-sjukvard/Vardcentraler1/Kalix/Kalix-gemensamt/Kalix-familjecentral/

Piteå Familjens Hus https://www.pitea.se/Invanare/Omsorg-stod/Stod-till-barn-och-familj/Familjens-hus/

Senast uppdaterad 2018-10-12 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson