Kunskapsöversikter om anhöriga till personer med funktionsnedsättning
Sedan 1990-talet har arbete pågått att lyfta fram anhörigas insatser inom vård och omsorg. Från den 1 juli 2009 har kommunerna fått lagstadgad skyldighet att erbjuda anhöriga stöd. Lagändringen innebär att anhörigperspektiv ska beaktas, att professionella ska se och uppmärksamma anhörigas behov och att kommunerna har en skyldighet att erbjuda stöd.
I vilken utsträckning anhöriga ges stöd inom funktionsnedsättningsområdet är emellertid relativt outforskat. Ett undantag är stödet till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning. Det är emellertid betydligt svårare att finna kunskaper om anhörigas situation, deras erfarenheter och vilket stöd som erbjuds när småbarnstiden är över och barnen blivit vuxna och lämnat föräldrahemmet. Likaså finns det begränsad kunskap om anhörigas insatser till vuxna med funktionsnedsättning. Under de senaste decennierna har forskningen inom funktionsnedsättningsområdet främst handlat om det offentliga stödet och hur personer med funktionsnedsättning upplever detta stöd.
I syfte att sprida information om det aktuella kunskapsläget har Nationellt kompetenscentrum anhöriga publicerat en serie kunskapsöversikter inom området Anhöriga och personer med funktionsnedsättning. Målgrupper för översikterna är anhöriga, praktiker, studenter och beslutsfattare.
Vi hoppas att kunskapsöversikten ska komma till nytta för dig. Kunskapsöversikterna kan kopieras upp av oss genom kontakt med Nka: e-post: info@anhoriga.se eller tfn: 0480-41 80 20.
Du hittar kunskapsöversikterna här nedanför.
Senast uppdaterad 2021-02-19 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson